Annotációk / vélemények

A véleményt megjelenés előtt könyvtárunk ellenőrzi.
Értékelés:



Értékelés: Még nem értékelték (0 szavazat)

2022.04.21. 13:23:55
Forrás: bookline.hu
Ez a könyv azért készült, hogy Bíró Lajos, azaz "Lali, a chef" pályafutásának eddigi korszakain keresztül, az ő "szemüvegén át" kicsit megmutassa, összegezze a magyar vendéglátás és ételkészítés fejlődését, változását, a hatvanas évektől egészen napjainkig. Ez a könyv sok szempontból profiknak, sok szempontból lelkes, amatőr hobbiszakácsoknak szól. Ez a könyv azoknak készült, akik szívesen kerülnének tisztába azzal a - bátran történelminek nevezhető - folyamattal, ahonnan és ahová eljutott a magyar vendéglátás és éttermi főzőtudomány oda, ahol ma tart. Azoknak, akik mindezt a tűzhely mellett, a gyakorlatban, divatos szóval "interaktívan" is örömmel lekövetnék. De ha fotelban ülve, akkor sem fognak unatkozni... Ez a könyv megpróbálja összefoglalni - a Bíró Lajostól megszokott, kicsit sem szokványos stílusban - 67 ismert, kedvenc klasszikus fogásunkon és ezek 125 variációján keresztül azt, hogy milyen irányba mozdult és mozdulhat tovább az ízek megőrzése: legalábbis Bíró Lajos fejében, konyháiban, tűzhelyén és tányérjain. Ez a könyv egy meghatározó személyiség, egy olyan ember szakácskönyv-szerűsége, akinek lételeme a korlátok (és egyúttal saját és környezete határainak) feszegetése, és még mindig nem fáradt bele, sőt. Ötleteket ad, inspirál, már-már kihívó pimaszsággal, ami mögött mégis mindig felfedezhető az alapanyag, az étel és a szakma végtelen tisztelete, nem lanyhuló szeretete. Semmit sem tekint szent tehénnek, miközben minden az, amihez nyúl? Döntse el Ön! Ahogy a cím is sugallja: van benne retró, nosztalgia, nyughatatlanság, botrányosság, és még sorolhatnám, mi minden - de a legfontosabb, amire mindezek felfűzhetők: kreativitás, mesterfokon.